Doufám, že se vám tu bude líbit, naleznete kousek mě a třeba si i kousek odnesete. ( více v rubrikách )

Září 2017

Jak zvládám první školní dny

10. září 2017 v 22:14 | Nikol |  Kousky z mého života
Zdravím vás všechny!
Prázdniny jsou oficálně za námi, pro mě díkybohu, a ted' nám začala škola. Spousty studentů to považují za konec světa, já tedy za změnu od propracovaného léta, takže se zatím nijak nehroutím. Nevím jestli být ráda, nebo nebýt, zkrátka se ohledně toho cítím tak nějak neutrálně...tedy až na to, že vstupuji do maturitního ročníku, což mě trošku děsí. I ten začátek roku jsem čekala, že ho budu brát dramatičtěji, právě kvůli maturitě, ale zatím sama sebe dost překvapuju. :D

Tak nějak jsem se vlastně hrozně těšila až léto skončí a na druhou stranu na mě také na konci padla taková ta známá nostalgie. Prostě vám všechno příjde vlastně hrozně fajn, když to má skončit. Určitě to taky znáte. Říkám tomu "Rozchodové brýle".
První den jsem do školy nepřišla...důvod? Kocovina a můj soul mate šel ještě do práce, takže pro mě nemělo žádný význam se v té škole na tu hodinu sama ukazovat. Ještě by mě sežrali. Druhý den jsme tam teda plné nervozity došly...tedy spíš se doplazily...po cigárku samozřejmě pozdě. Odevzdaně jsme si sedly do první lavice, která na nás sice zbyla, ale plánovaly jsme tam sedět minimálně v 5ti předmětech, takže potom už o nic vlastně nešlo.

Za první týden jsem zjistila pár věcí: Práce mě baví více než škola, ve škole si ale více odpočinu, učitele dokážu brát s větší nadsázkou než loni, spolužáky asi se stokrát větší nadsázkou než loni, nevím jak si do tabulek nat'ukat školní obědy, jsem z toho značně nervózní, udělala jsem si "To do list" a zatím dost pomáhá, začala jsem číst četbu a cítím se líp, když si jednou za den sednu na něco do školy. New school year = new me? Nemyslím si, jen mi dalších pár měsíců každodení práce přidalo zase trochu zodpovědnosti a touhy po tom něco dokázat...a hlavně také vědomí, že to nebude zadarmo.

Jsou tady breakdowny, kdy čumím do blba a uvažuji o tom, že skončím za pokladnou v Kauflandu. Ale potom jsou tady chvíle, kdy si říkám, že když máknu, tak na to mám. Každopádně jsem vám chtěla můj první týden popsat taky trochu obrázkově, takže tady jsou. :)



Těžké zvládání první volné hodiny...(Pro ty, kdo bydlí v Prostějově a okolí, doporučuji Cafe Plecháč)



Na oběd byl guláš, tak jsme se vydaly do naší jediné vegetariánské restaurace, kde se samoobsloužíte a oni vám jídlo následně jen zváží a vy zaplatíte. Nejsem vegetarián, miluji maso, ale tady vaří opravdu moc dobře. Můžu doporučit! Sama jsem si musela jít ještě alespoň pro něco málo na dezertní talířek, protože jsem nemohla odolat. :D Nejen, že je to moc dobré, v odpoledních hodinách je to i velice levné. :)




Tady jsem šla běhat i přesto, že mě dost bolely lýtka...ano, málem jsem umřela, nikdy více, chce to víc poslouchat své tělo. :D



Před kadeřnicí...konečně budu vypadat jako člověk.



A po kadeřnici...poslední přípravy před dovolenou jsou v plném proudu.



Snídaně...nejoblíbenější a nejklidnější část každého mého dne.


Dokonce jsem dokázala přečíst knížku za jeden den...vím, že je tenká, ale pro mě je to stejně nadlidský úkol. :D A navíc jsem si z ní už dokázala udělat i rozbor, pecka.


O víkendu samozřejmě pracovně...tak jsem si vyžádala skvělý pracovní oběd. :D


Potom jsem se chtěla projet, ale vítr foukal takovým stylem, že jsem více stála na místě než jela. :D

Tak to byl tedy můj první školní týden a ted' v úterý hurá do Prahy a od tamtud do Španělska užít si to vytoužené volno!
A jaký byl ten váš? :)

Recept: Pečená dýně Hokkaidó s rybím filé

6. září 2017 v 22:24 | Nikol |  Jídlo a vše kolem něj
Dýně Hokkaidó...potravina, o které jsem slyšela ze všech stran, ale nikdy jsem ji až do ted' sama nezkusila.
Bylo to nejspíše z důvodu, že sama jsem se bála dýni upravovat, protože jsem s ní neměla žádné zkušenosti a nevěřila si zkrátka na to, že to zvládnu. A jelikož máma taky dýni moc nedůvěřovala, neměl se do toho u nás kdo pustit. :D

Nedávno jsme ale seděly někde s mámou a tetami a vypukla mezi nimi vášnivá konverzace o tom, co jde z dýně všechno uvařit a upéct, jak je to skvělá surovina a tak dále. Načež máma zbystřila. :D Možná nechtěla být "pozadu", nebo jí někdo svým názorem odkryl, že dýně vlastně není tak strašidelná věc, jak se mnohdy na Halloween tváří, ale začala se vyptávat, kde že dýně kupují a podobně.
Hned druhý den odpoledně nám dýně ležela na kuchyňské lince. :D Začaly jsme přemýšlet, jak dýni nakonec využijeme a co z ní ukuchtíme. Bohužel jsme měly zrovna takový ten den, kdy se vám s ničím nechce sprominutím "srát", a tak jsme vybraly asi nejjednodušší variantu. Plus je tento oběd docela nízkokalorický. Dýni jsme zapekly s filé. Překvapilo mě, jak to může být dobré. tedy hned po tom, jak hrozně moc mě překvapila dýně, jak svou chutí, tak jejími příznivými vlastnostmi na tělo, které mi ukázal strejda Google. :) A ted' už k receptu...

Ingredience:
  • Dýně Hokkaidó
  • Rybí filé
  • Česnek
  • Sůl, pepř
  • Sladká paprika, oregano
  • Horčice plnotučná
Postup:
Tak tady je to jednoduché. Dýni rozpůlte a vyjmete vnitřek (Semínka a vlásky). Když omyjete semínka, vysušíte a upražíte, můžou vám posloužit, jako večerní zobání. :) Půlku dýně nakrájejte na kostičky. První vrstvu dýně pokládejte na dno zapékací mísy. Osolte, opepřete, posypejte paprikou a natrhejte na to čerstvé oregáno. Filé můžete bud' nechat naporcované, jak je, nebo ho můžete pokrájet na kostičky. To bude naše druhá vrstva. Okořeňte a opakujte s další vrstvou dýně. Já bych si ho tam nedala, ale určitě bude moc dobré zasypat parmazánem nebo nastrouhaým eidamem. Dejte zapéct, v průběhu kontrolujte.
Můžu doporučit namáčení dýně i filé do plnotučné horčice (Nějaké kvalitnější, my používáme hořčici Timbu), je to moc zajímavá chut'ová kombinace. :)



Dobrou chut'!

Jaké pokrmy z dýně vaříte vy? :)

Recenze: Nákup na Aktin.cz (Walden Farms a další)

3. září 2017 v 22:33 | Nikol |  Jídlo a vše kolem něj
Zdravím,
konečně jsem se snad poprvé v životě odhodlala objednat si něco z internetu a byly to právě potraviny z Aktinu. Všechny jsem je již vyzkoušela a ted' o nich chci něco napsat. Nějakou tu krátkou recenzi a moje pocity z nich. :)

Již dlouho jsem tak nějak podvědomě věděla, že moje kamarádka si přes tento E-shop objednává často. Nikdy mě ale nenapadlo se tam podívat a poprosit ji, aby objednala něco také mně. Nedávno jsem ale tak brouzdala internetem a narazila na bezkalorické toppingy. Zaujalo mě to proto, že již nějakou dobu kalorie počítám. O tom hodlám napsat článek až někdy na podzim. Ano, říkala jsem, že bych to nikdy nezačala dělat a nechápavě kroutila hlavou nad lidmi, co to dělají. Jednou jsem v tom ale našla ten smysl, který mi dlouho unikal. Je to vlastně hrozně jednoduché a účinné. Více opravdu až v podzimním článku, kde svůj důvod a zkušenosti rozeberu do podrobna. :)

Tyto bezkalorické toppingy jsem ale našla na nějaké jiné stránce, a tak jsem mrkla na aktin, zda je tam mají taky. Objevila jsem spoustu úžasných a zajímavých věcí, takže bylo těžké se krotit abych si toho nenaobjednávala milion. :D Některé věci jsem koupila ze zvědavosti a některé, protože jsem je prostě chtěla. Simply reason. :D
Nakonec jsem tedy koupila bezkalorický topping, kečup, dip, arašídovou pomazánku a rýži.


A ted' k jednotlivým z nich:

Arašídovo-rozinková pomazánka
Tato pomazánka byla konzistencí něco mezi arašídovým máslem a nutellou. Chutnala po rozinkách a skořici, arašídy jsem necítila ani trochu. Nejdřív jsem tam cítila hodně ten "chemický ocas", prostě mi přišla chut'ově hodně divná. Za pár dní jsem se do té chuti ale zamilovala a ted' už v ní zbylo jen na poslední lžičku.
Můžete ji mazat na chleba, suchary, rýžové chlebíčky a nebo jí dochutit ovesné kaše a podobně.

Hodnocení: 4/5



French onion dip
Tak tady byla konzistence asi jako takový ten dip, co si koupíte k nachoskám. Nebudu to asi moc protahovat. Nevím jestli si dokážete představit, jak asi chutná plast, ale tohle je stoprocentně horší. :D Zkusila jsem jednou na lžičku a musela jsem to zase zavřít a pohřbít hluboko do lednice, kde to zůstane až než přemůžu svoji lenost a vyhodím to do popelnice. Bohužel, je to škoda, ale tohle bych nezvládla ani já.

Hodnocení: 0/5


Javorový syrup - MyProtein topping
Konzistence nebyla úplně tekutá, ale zase ne pevná. Takový pevnější syrup. Chut' není přeslazená, je to tak akorát a opravdu cítíte příchut' javorového syrupu, tentokrát bez jakéhokoliv "chemického ocasu". Za mě je tenhle topping tak akorát, nemá chybu. Můžete jím ochutit lívance, kaše, jogurty a nebo si to s klidem namazat na chleba nebo rýžové chlebíčky. :)

Hodnocení: 5/5




Rýže - Slimrice
Tady musí každý, kdo si kupuje bezkalorickou rýži očekávat, že s normální rýží to nebude mít moc společného. Jako normální rýže to jen vypadá, ale tam veškerá podobnost samozřejmě končí. Chut' tato rýže nemá, takže není nijak obtížné ochutit si ji úplně podle sebe. Rýže je takzvaně "ready to eat", takže ji stačí pouze ohřát. Uvnitř balení je pytlík, ve kterém rýže plave ve zvláštním nálevu. Já si ji dala se zeleninou a houbami. Vzala jsem si k tomu ještě kečup (viz obrázek) a překvapilo mě, že to bylo i dobré. Trošku vtipné bylo, jak plná jsem byla po jídle. Nejsem totiž zvyklá jíst přílohy, tak jsem to trochu podcenila. :D Nakonec bych řekla asi to, že pokud vyloženě někdo nepotřebuje rýži s 0 kaloriemi, určitě sáhnětě po té normální. :)

Hodnocení: 2/5


Kečup - Walden farms
Tak tohle je můj naprostý favorit! Konzistencí je řidší než normální kečup, ale chut'ově chutná skoro úplně stejně. :) Moc mi chutná a taky už ho mám skoro pryč, takže budu určitě vzápětí objednávat další. Tady nemám co vytknout takže...

Hodnocení: 5/5


Tak to by byl krátký feedback ke každému z produktů. Doufám, že vám to něco dalo a kdyby ne, tak vám můžu říct aspoň, že je zajímavé to zkusit. Je to sice trošku dražší, ale když jsem objednávala, měla jsem po výplatě, takže si dokážete představit ten pocit. :D Ted' už to taková sranda není, takže čekám až zase budu mít pocit, že můžu rozhazovat. :D Až vyzkouším nějaké další potraviny, určitě se můžete znovu těšit na recenzi.

Závěrem bych řekla, že zkusit se má přece vše. :)